С тържествен  концерт в Дома на културата Борис Христов“ Пловдивският

...
С тържествен  концерт в Дома на културата Борис Христов“ Пловдивският
Коментари Харесай

Дойенът на адвокатите поздрави съдиите за 25 г. АС

С тържествен  концерт в Дома на културата „ Борис Христов “ Пловдивският апелативен съд означи 25-тата годишнина от възобновяване на активността си.

За празника ръководителят на съда госпожа Магдалина Иванова посрещна в Дома на културата посетители от Върховния касационен съд, Върховния административен съд, Конституционния съд, Висшия правосъден съвет, сегашни и някогашни съдии и правосъдни чиновници от Апелативен съд – Пловдив,  съдии от шест окръжни и 27 районни съдилища в апелативната зона, прокурори, представители на локалната власт и институциите в града, юристи, правосъдни специалисти.

В словото си ръководителят на съда госпожа Иванова напомни, че  апелативните съдилища в България са основани след освобождението от османско господство и са съществували до 1947 година, когато са закрити. Възстановяването официално става с приемането на настоящата Конституция от 1991 година, само че действително се случва през 1998 година. „ За нас от Апелативен съд – Пловдив миналите 25 години са сполучливи “ – сподели Магдалина Иванова. Тя акцентира, че през този интервал са имали доста триумфи, само че и сложни моменти. Но на първо място, актуалните и някогашните съдии и служебни чиновници в Апелативен съд – Пловдив, остават с възприятието за единност и задоволство от постигнатите високи стандарти в правораздавателната им активност. Г-жа Иванова приключи речта си с мисълта на доктор Димитър Протич – един от ръководителите на Върховния касационен съд в предишното: „ Съдията ще остане нужда за безконечни времена, в какъвто и тип да се реформира обществото, тъй като той служи в него като поддръжник освен на държавни устои, само че и като пазач и регулатор на морала, без който не може да става тирада за културно човешко общежитие. “

Доайенът на пловдивските юристи, трансформирал се в легенда измежду юристите в Пловдив, който има близо 70 години юридически стаж, юрист Димитър Будаков, поздрави съдиите с 25-тата годишнина на Апелативен съд – Пловдив от сцената на Дома на културата.

Концертът, отдаден на юбилея на апелативния съд, е дело на трима професори от Академията за музикално танцово и изобразително изкуство „ проф. Асен Диамандиев “-гр. Пловдив и воден от единия от тях, професорът по ПР Любомир Караджов. Над 500 посетители се възхитиха на изкуството на повече от 40 актьори.

Брилянтните осъществявания на трио гайдари и шеметният танц на фолклорен  ансамбъл „ Тракия “, готови под управлението на хореографа проф. Даниела Дженева, покачиха градуса на празничното въодушевление в самото начало на концерта. Изпълненията на вокален отбор „ Про Белканто “ и солистите от Китай, ръководени от ректора на Академията за музикално и танцово и изобразително изкуство проф. Тони Шекерджиева – Новак провокираха бурни аплодисменти от публиката. Присъстващите се любуваха на осъществяванията на джаз музикантът и лекар по музика Петър Салчев  и на тромпетно дуо Здравка Василева и Маргарита Бозукова.

На финала на концерта повече от 500 адвокати дружно изпяха „ Моя страна, моя България “, станали на крайници.

Във фоайето на Дома на културата тържествено беше открита художествена галерия на съдията от Районен съд – Девин  Елка Хаджиева. Картините нарисувани от съдията красноречиво приказват, че магистратите с изключение на, че умеят да правораздават, могат да творят и изкуство, тъй като правото е изкуство на положителното и справедливото.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР